След големия теч на мазут край Созопол властите се опитват да

...
След големия теч на мазут край Созопол властите се опитват да
Коментари Харесай

Днес се очаква разливът край Созопол да бъде окончателно овладян

След огромния теч на мазут край Созопол властите се пробват да спрат разпространяването му. Очаква се да бъде построен втори кръг, който да ограничи придвижването на теча.

Горивото излиза от транспортен съд, потопен в региона преди близо 100 години. В Бургас беше призован щаб с всички способени по проблема институции. Проби са изпратени в лаборатория в Плевен. Започнаха договаряния с две компании, които разполагат с техника, която може да изтегли горивото от потъналия транспортен съд.

" Искаме да успокоим всички туристи и жители, че все още няма никаква заплаха. Предизвикателство е за сътрудниците това, което следва да се направи, защото сходен вид проблем не е решаван в България от институциите. Има две компании в България, които биха могли да предложат технология, която да помогне. Решихме, че не може да се изчаква и неотложно мазутът от потъналия транспортен съд би трябвало да бъде източен. Надявам се, че през днешния ден тези компании ще дойдат и ще създадат разбор на ситуацията, с цел да може това да се случи ", изясни в " Здравей, България " по Нова тв министърът на превоза Ивайло Московски.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи разяснява, че няма терзание измежду хората. Той успокои, че не става въпрос за екологична злополука и проблемът ще бъде решен.

" Работим в цялостен синхрон, всички са мобилизирани. Днес се чака разливът да бъде дефинитивно овладян ", изясни водолазът Михаил Заимов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР